Neuleohjeet,

Helppo sukkaohje aloittelijalle

Julkaistu: 09.09.2022Perussukan ohje (varresta varpaisiin)Koot: n. 35 (39) 42 (46)

Lanka: Sandnes Garn Perfect (100m/50g)  2(3)3(4) kerää 

Puikot: sukkapuikot 3,5mm tai käsialan mukaan

Tiheys: n. 21s/10cm sileää neuletta

Muut tarvikkeet: päättelyneula ja sakset

Huom! Ohje on kirjoitettu sukkapuikoilla neulottavaksi, mutta voit yhtä hyvin neuloa sen myös pyöröpuikoilla käyttäen magic loop -tekniikkaa


Lyhenteet ja tekniikat:

kiertäen = takareunastaan

o = oikein, oikea

OP = työn oikea puoli

n = nurin, nurja

NP = työn nurja puoli

nurin neulomatta = nosta silmukka liu’uttamalla oikealle puikolle (puikko menee silmukkaan samasta suunnasta kuin nurjaa silmukkaa neuloessa eli oikealta), lanka työn edessä/takana

s = silmukka

Yv-kav. = ylivetokavennus: nosta silmukka oikealle puikolle neulomatta kuin neuloisit sen oikein, nosta toinen silmukka neulomatta kuin neuloisit sen oikein, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan yhteen (yksi silmukka kaventuu)

2 o yht. = kaksi oikein yhteen: neulo kaksi silmukkaa kerralla etureunoistaan yhteen (yksi silmukka kaventuu)OHJE

Varsi:

Luo 44 (48) 52 (56) silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle, 11 (12) 13 (14) s kullekin. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi (kerroksen vaihtumiskohta on 4.ja 1. puikon välissä) ja aloita neulomaan 2o, 2n -joustinneuletta. Jatka joustinneuletta, kunnes sukan varsi on n. 15-20 cm pitkä ja neulo sen jälkeen vielä 3 kerrosta sileää oikeaa. 


Aloita sitten kantapää:

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle oikein (viides puikko jää tässä vaiheessa odottamaan). Kantapää neulotaan näillä 22(24)26(28) silmukalla edestakaisin. 

NP-kerros: nosta reunasilmukka nurin neulomatta (lanka työn edessä), 1n, *nosta 1s nurin neulomatta lanka työn edessä, 1n* ja toista *- merkkien välissä olevaa puikon loppuun asti, viimeinen silmukka on siis nurja. Käännä työ.

OP-kerros: Nosta reunasilmukka nurin neulomatta (lanka työn takana), neulo oikein puikon loppuun. Käännä työ.

Toista näitä NP ja OP kerroksia vielä 10(11)12(13) kertaa ja neulo sitten NP kerros ja käännä työ.

Tee seuraavaksi kantapään käännökset:

1.krs (OP): nosta reunasilmukka nurin neulomatta ja neulo 13 (14) 15 (16) o, yv-kav., 1o, käännä työ. 

2.krs (NP): nosta reunasilmukka nurin neulomatta, neulo 5n, 2 nurin yhteen, 1n, käännä työ.

3.krs (OP): nosta reunasilmukka neulomatta, neulo oikein kunnes työssä on jäljellä 1 s ennen edellisen kerroksen kääntymiskohdan “aukkoa”, tee yv-kav., 1o. Käännä työ.

4.krs (NP): nosta reunasilmukka neulomatta, neulo nurin kunnes jäljellä on 1 s ennen “aukkoa”, neulo 2s nurin yhteen, 1n ja käännä työ.

Jatka kerrosten 3 ja 4 toistamista, jolloin puikon keskellä olevien silmukoiden lukumäärä kasvaa joka kerros yhdellä ja reunoilla olevat silmukat vähenevät. Kavennus tehdään aina silmukoilla, jotka ovat edellisen kerroksen kääntymiskohdan “aukon” ympärillä.  Huomaa, että viimeisellä OP ja NP kerroksella neulotaan enää vain viimeiset kaksi silmukkaa yhteen.


Kun kantapohjan kavennukset on tehty, puikolla on kantapään 13(14)15(16) s. Ota viides puikko takaisin käyttöön ja neulo kantapään ensimmäiset 6(7)7(8) s oikein. Tässä on nyt kerroksen vaihtumiskohta (jalkapohjan alla).


Seuraavaksi poimitaan silmukat kantalapun sivuista:


1.puikko:  Neulo ensin kantapään 7(7)8(8) s oikein. Tämän jälkeen poimi ja neulo kiertäen oikein kantapään vasemmasta sivusta 12(13)14(15)s ja lisäksi vielä yksi silmukka kantapään ja 2. silmukan välisestä kulmauksesta, jotta siihen ei jää reikää.

2. ja 3. puikko: neulo oikein

4. puikko: poimi ja neulo kiertäen oikein 1 s 3. puikon ja kantapään välistä sekä vielä 12(13)14(15)s kantapään oikeasta sivusta, neulo odottavat 6(7)8(8) s oikein puikolle. 


Työssä on nyt yhteensä 61(66)72(76) silmukkaa ja sukkaa neulotaan tästä eteenpäin suljettuna neuleena.

Seuraavaksi tehdään kiilakavennukset:

Kavennuskerros:

1.puikko: neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2o yht., 1o.

2. ja 3. puikko: neulo oikein

4. puikko: 1o, yv-kav., neulo oikein puikon loppuun.

Välikerros: Neulo kaikki silmukat oikein.

Vuorottele kavennuskerrosta ja välikerrosta niin kauan, kunnes myös 1. Ja 4. puikolla on 11(12)13(14) s eli koko työssä yhteensä 44(48)52(56)s. 


Jatka sileän oikean neulomista, kunnes sukka on n. 5cm lyhyempi kuin haluttu lopullinen pituus ja aloita sitten sukan kärkeen tulevan leveän nauhakavennuksen teko seuraavasti:


Kavennuskerros:

1.puikko: neulo oikein, kunnes jäljellä on 3s, neulo 2o yhteen, 1o. 

2.puikko: 1o, yv-kav., neulo oikein puikon loppuun

3.puikko: neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 o yhteen, 1o.

4.puikko: 1o, yv-kav., neulo oikein puikon loppuun.

Välikerros: Neulo kaikki silmukat oikein.


Vuorottele kavennuskerrosta ja välikerrosta, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 7 s. Tee kavennukset sitten joka kerroksella, kunnes työssä on 2 s jokaisella puikolla (yhteensä 8 s koko työssä). Katkaise lanka n. 10cm päästä ja vedä se silmukoiden läpi, ja kiristä aukko umpeen. Päättele langanpäät ja viimeistele haluamallasi tavalla tai laita sukat suoraan jalkaan! 


Loading...