Inspiraatio, Blogi,

Lankoja Tikkuripaitaan

Julkaistu: 29.04.2020Tikkuri eli Luotolainen on yksi suomalaisen neuleperinteen helmiä. Alunperin kalastajaneuleena Hailuodossa neulottu Tikkuripaita on 200 vuotta vanha. 

Mallin suosio on viime vuosina levinnyt laajalle, ja olikin mahtavaa kuulla, että Oulun Taito Shopissa on vanha malli kirjoitettu uudelleen ohjeeksi.

Luotolaisen neuleohje on myynnissä suomeksi Ravelryssa.

"Oulunseutulaiset kyllä tietävät, mikä on luotolainen! Muille kerrottakoon, että se on tavallinen sukkapuikoilla kudottu villapaita, tikkuri, jota on kudottu 1800-luvun alkupuolelta lähtien Hailuodossa, Luovossa, kuten saarta paikallisesti kutsutaan. 

Luotolainen on malliltaan konstailemattoman yksinkertai-nen, joustinneuleena kudottu tikkuri. Pienten harkittujen yksityiskohtien lisäksi ylhäällä edessä on koristeena niin sanottu västäräkki, helmineuleena kudottu neliö." - Maija-Liisa Nurmiala kirjassa Savikukko

Meiltä Titityystä on kyselty tikkuripaitaan lankoja jo paljon, ja suosittelemmekin tähän perinteiseen tyyliin kotimaista, suomalaista villalankaa.

Luotolaisessa käytetään DK-vahvuista kaksisäikeistä villalankaa, joten Tukuwool Hakamaa DK on tähän neulepaitaan omiaan.

Ohjeen neuletiheyteen pääset varmasti muillakin langoilla, ja esimerkiksi sport-vahvuinen Tukuwool Harmas on myös erittäin hyvä vaihtoehto. 

Lankaa tarvitset ohjeen mukaan koosta riippuen (1620 - 2160 m) eli Tukuwool Hakamaata 8-10 vyyhtiä. Tämän tarkempaa menekkiä kokojen mukaan ohjeessa ei ole annettu. Tukuwool Harmaksen menekki olisi 11 - 15 vyyhtiä. 

Mikäli kaipaat muita vaihtoehtoja, voi luotolaisen tikkurin neuloa myös merinosta, konepestävästä villasta tai vaikka alpakasta. Kokeile esim. De Rerum Naturan Ulyssea, Sandnes Garnin SmartiaAlpakkaa tai Merinoullia.


Tukuwool Harmas -langassa on neljä kainuunharmas-lampaan luonnonsävyä

Tukuwool Hakamaa DK -langassa on neljä luonnonsävyä
Loading...