Maailma on täynnä upeita kirjokaarrokeneuleita - mutta mikä olisi niihin sopiva lanka?

Pari vuotta sitten alkoi islantilaisneuleiden maailmanvalloitus. Ensi Riddari villitsi, ja puikoilta on tippunut varmaan tuhansia Riddareita. Riddarin myötä myös muut kirjoneuleet alkoivat kutsua, ja moni suunnittelija on julkaissut hienoja kaarrokeneuleita. Mainittakoon Jennifer Steingass ja Jenna Kostet/Ihtiriekkoknits. 


Lankana
Lettlopi pitää edelleen pintansa kaarrokeneuleissa, mutta on olemassa myös muita erittäin hyviä vaihtoehtoja. 

Pysytään kuitenkin vielä hetki Islannissa. Mikäli haluat hieman pehmeämmän lopputuloksen, joka ei kutita niin paljon kuin Lettlopi (*huom. langan kutittaminen on yksilöllistä, mutta allekirjoittanutta Lettlopi kutittaa), kannattaa kokeilla Plötulopia. Tästä olen tehnyt joitain vuosia sitten Ryðrauð / Rusty-villatakin, jota edelleen käytän ahkerasti. Ohje on ilmainen ja ladattavissa Ravelrystä. Plötulopi on hahtuvalankaa, josta ymmärtääkseni neulotaan ne kaikista perinteisimmän islantilaispaidat- ja takit. Kokeile neuloa lankaa kaksin- tai kolminkertaisena. Lankaa ei kannata kiskoa, vaan kannattaa helläkätisesti auttaa sitä juoksemaan kiekolta. Voit vaihtoehtoisesti keriä kiekosta pallon, jolloin lanka juoksee paremmin. 
Erittäin paksuihin neuleisiin taas löytyy Alafosslopia, taas suoraan Islannista, joka on oikeastaan Lettlopin isosisko. Alafosslopin voi yrittää korvata esimerkiksi Sandnes Garnin Fritidsgarnilla. Se on huomattavasti pehmeämpää, mutta myös hieman ohuempi lanka, joka sopii vallan mainiosti myös kirjoneuleisiin. Koska Fritidsgarn on vähän ohuempaa, kannattaa tehdä mallitilkku. Lue tästä perustelut miksi. 

Yksi ehdottomasti kivoimmista langoista kirjokaarrokeneuleisiin on Filcolanan Peruvian Highland Wool. Värikartasta löytyy 60 sävyä, tämä jos mikä on suunniteltu värikkäisiin neuleisiin.Tämä pullea lanka on napakkakierteinen ja sopii myös erinomaisesti esimerkiksi palmikoihin. Voihan samaan paitaan laittaa sekä kirjoneuletta että palmikkoja, eikö?


Mallitilkussa värit 203, 804, 975 ja 100.

Vaihtoehtoja oikeastaan löytyy enemmänkin kuin tarpeeksi. Oma suosikkini on myös
Gilliat, josta aion mahdollisesti neuloa joululahjaksi äidilleni juurikin kirjokaarrokepaidan, en ole vaan osannut päättää mistä väreistä. Tuo Figue tai Cypres ja Ciel voisi toimia kivasti. Milja on neulonut tästä esimerkiksi Soldotnan, ja se on erittäin ihana! 

Sitten on tietysti vielä Kos ja Smart pari lankaa vielä mainitakseni. Maailman pehmein Riddari tulisi varmasti Sandnes Garnin Kos-langasta. Tiina teki siitä mallitilkun jo! Kohta varmaan on jo paitakin puikoilla. Katsokaa nyt tätä, siitä kuvasta jo näkee miten pehmeää sen on! Kosissa on ihania murrettuja sävyjä. Niistä saisi vaikka mitä hentoja yhdistelmiä. Mallitilkussa on värit ovat 6870, 2543, 1021 ja 8521.


Sandnes Garnin Smart taas on aivan loistava erittäin helppohoitoinen lanka. Koska se on superwash-käsitelty, voit heittää valmiin neuleen huoletta koneeseen villapesuohjelmalla. Smart kestää hyvin käyttöä, se ei juurikaan nyppyynny, sitä on kivaa neuloa ja värikartasta löytyy 40 sävyä. Tämä lankaa vaan paranee käytössä! Smart tilkussa on värit 2527, 1001, 4332.Lopuksi haluan mainita tietenkin meidän oman kotimaisen
Tukuwool DK -langan. Minusta tämä lanka ei kaipaa mitään ylistyssanoja, se on itsessään niin hieno! Olen neulomassa toista paitaa Tukuwool DK:sta ja kolmanteen olen hankkinut langat. To Do -listalla on vielä neljäs paita, joka on se kirjokaarroke. Itseasiassa se on tämä Pagan sky -paitamalli. Tässäkin lähinnä ongelmana on värien päättäminen. Haave ja Valo voisivat toimia tai sitten Tyyni ja Valo. Jenna Kostetilla on useita upeita malleja jotka sopivat erittäin hyvin Tukuwool DK -langalle. Kuvassa yllä on Emmin tekemä Suolaulu Talvi väreissä Kajo ja Repo. Itse ehdotin värit ja minusta tästä tuli upea! Sopii Emmille todella hienosti! 


Minä taidan nyt mennä valitsemaan ne Gilliatin värit. Mukavia neulehetkiä! - Enikö


Katso tästä muita lankaehdotuksia, niitä kyllä riittää! ;)

Loading...